Gå till sökformuläret Tillbaka till startsidan
Föreläsning

Vladislav Savic

Föreläsning

Jag har varit Sveriges Radios utrikeskorrespondent, som under många år rapporterat från bland annat Ryssland, forna Sovjetstater, Balkan, Mellanöstern, andra krig, kriser och katastrofer.

Har även arbetat inom FN (Geneve - Tadzjikistan), samt vid ”Bosniensamordnarens Kontor i Sarajevo”.

Har bland annat gett ut böckerna: ”Det tysta kriget-olja mak kontroll”, Natur och Kultur, 2006; ”Vladimir Putin o Rysskräcken” Norstedts, 2010.

Är en ofta anlitad föreläsare i ämnen som:

* ”Nationalismens framfart ett nytt 30-tal”
* ”De olika konflikterna i Mellanöstern (Syrien/Irak/Saudiarabien/Iran med flera"
* ”Nyhetsjournalistik ur demokratisk synvinkel nationellt och internationellt”!
* ”Ett farligt Ryssland?”
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Längre presentation angående föreläsningarna ovan:

- "Nationalismens framfart - ett nytt 1930-tal idag? Är demokratibegreppet – så som vi formulerat det från 1945 och framåt hotat?" Frågor som inte minst är viktiga inför det svenska riksdagsvalet hösten 2018. -det är frågor som också påverkar världspolitiken i dag.
Kan exempelvis EU överleva den här utvecklingen? Det ges en genomgång kring utvecklingen i Europa och delar av den övriga västvärlden, bl a USA.
Vi ser i dag hur hela världsordningen håller på att skakas om och nya allianser som håller på att bildas i en allt osäkrare politisk omvärld.
Trump, Putin, Erdogan och deras motsvarighet i Ungern, Polen - samt nya populister och extremnationalister på väg till makten lite varstans - ändrar världsbilden dag för dag.

- Konflikterna i Mellanöstern och Syrien - den riktigt farliga krutdurken. Syrienkonfliktens följdverkningar påverkar oss alla i dag; Sverige och övriga Europa, stora delar av Afrika, Asien, för att inte tala om grannländerna i den redan explosiva Mellanösternregionen. Det är konflikter om demokratifrågan, gamla och ”nya” religiösa politiska krafter, samt regional maktkamp.
Det är också en stridszon som orsakat den värsta flyktingkatastrofen sedan andra världskriget och som därmed även påverkar oss. Vilka är det som strider, vad handlar alla dessa konflikter om? Flyktingarna? Våldsbejakande extremism/rekrytering.

· Nyhetsjournalistiken och "fake news" - ensidig så kallad fakta. Visar på en rad exempel på en ur demokratisk synpunkt livsfarlig utveckling av nyhetsbevakningen. Vad händer i en mix av stora informationsmöjligheter men där det finns en avsaknad av källkritik? Hur påverkar det demokratifrågan?

- Är verkligen Ryssland så farligt som det påstås i väst? Eller är det i själva verket vi som är den farliga kraften?

Stockholms län, verksam i hela landet.

Information

Kategori
Föreläsning

Typ av arrangemang
Föreläsning

Plats
Stockholms län

Målgrupp
Vuxna

Egen utrustning
Ja

Behov av teknisk utrustning
projektor/display att koppla in laptop så föreläsningen kan ses av all

På vilket sätta är jag knuten till ABF
Under de tre senaste åren genomfört uppskattningsvis 15-20 föreläsningar för ABF runt om i landet. Oftast har flera bildningsförbund varit samarrangörer.

Innehar F-skatt
Ja