Gå till sökformuläret Tillbaka till startsidan
Föreläsning

Vladislav Savic

Föreläsning

Aktuella föreläsningsämnen:
*Nationalismens framfart - ett nytt 1930-tal idag? Är demokratibegreppet – så som vi formulerat det från 1945 och framåt hotat?

Kan EU överleva den här utvecklingen? En genomgång kring utvecklingen i Europa och delar av den övriga västvärlden, bl a USA. Vi ser i dag hur hela världsordningen håller på att skakas om och nya allianser som håller på att bildas i en allt osäkrare politisk omvärld. Trump, Putin,

Erdogan, deras motsvarighet i Ungern, Polen till viss del i Storbritannien samt nya populister och extremnationalister på väg till makten lite varstans ändrar världsbilden dag för dag.

*Syrien - den riktigt farliga krutdurken- flyktingarna. Syrienkonfliktens följdverkningar påverkar oss alla i dag; Sverige och övriga Europa, stora delar av Afrika, Asien, för att inte tala om grannländerna i den redan explosiva Mellanösternregionen.

Det är konflikter om demokratifrågan, gamla och ”nya” religiösa politiska krafter, samt regional maktkamp.

Det är också en stridszon som orsakat den värsta flyktingkatastrofen sedan andra

världskriget och som därmed även påverkar oss. Vilka är det som strider, vad handlar alla dessa konflikter om? Flyktingarna? Våldsbejakande extremism/rekrytering.

*Ensidig så kallad fakta. Visar på en rad exempel på en ur demokratisk synpunkt livsfarlig utveckling av nyhetsbevakningen. Vad händer i en mix av stora informationsmöjligheter,

vilseledande fakta, avsaknad av källkritik? Minskade bakgrundsbeskrivningar och ett ökat arbetstempo inom nyhetsbevakningen en fara för demokratinbegreppet?

Stockholms län, verksam i hela landet.

Information

Kategori
Föreläsning

Typ av arrangemang
Föreläsning

Plats
Stockholms län

Målgrupp
Vuxna

Egen utrustning
Ja

Behov av teknisk utrustning
Behov av teknisk utrustning: projektor/display att koppla in laptop så föreläsningen kan ses av alla

Övriga särskilda behov
Lokal för 10-300 personer

På vilket sätta är jag knuten till ABF
Under de tre senaste åren genomfört uppskattningsvis 15-20 föreläsningar för ABF runt om i landet. Oftast har flera bildningsförbund varit samarrangörer.

Innehar F-skatt
Ja